31 mars 2006

På svensk mark igen

[UPPDATERAD] Så var man tillbaka i gamla Svedala igen. Försöker att bli av med jetlag och en posttraumatiskt ont-i-halsen-förkylning hemma hos föräldrarna i Flen. Måste också lära mig att skriva å, ä, ö, inte så enkelt som man kan tro... Sent omsider kommer då som tidigare utlovat lite"bildbevis", svårt att göra urvalet dock:

Detta är alltså utsikten från vårt hotell på Lighthouse beach i Kovalam beach - och nätfiske en morgon. Annars påstås det att man ofta fiskar med dynamit trots att detta är förbjudet.


Mera fisk! Denna gång är bilden tagen från Fort Cochin och näten är av kinesisk typ. Detta är outstanding den vanligaste turistbilden från Fort Cochin - och kanske hela Kerala. På den korta tiden vi var där fick man bara upp småfisk och det är för mig oklart om dessa nät tjänar något annat syfte än att visas upp för turisterna då man får betala för sig efter att ha varit "ombord" och "hjälpt till".


Nationalsporten nummer ett i Indien är cricket, här spelat av ett gäng pojkar (och nej, vi har inte sett några kvinnor spela). Cricket kommer ju ursprungligen från england men det hävdas att det i själen ändå är ett indiskt spel. Observera killen bakom han i röda tröjan i förgrunden som gärna vill vara med på bild!


Till och från Fort Cochin kan man ta sig med färja (vilket kostar ca 50 öre), denna bild är tagen när vi lämnar Fort Cochin för att med buss ta oss till bergsbyn Munnar. Observera de tre männen i förgrunden - manlig intimitet. Det är vanligt att man ser kanske framförallt unga män gå och hålla varandra i handen och som syns på bilden är man också gärna mycket fysisk i de "enkönade kontakterna". Detta ska dock inte förväxlas med en hög toleransnivå mot homosexualitet vilket är förbjudet och det är heller inte OK att hångla loss eller på annat sätt visa uppskattning mot sin partner även om man är heterosexuell.


En vy från bussen när vi tar oss från Munnar till Chennar wildlife sanctuari. Hur vackert det verkligen är är svårt att fånga på bild. Lila träd ser man inte varje dag.

Framme I Chennar frågade vi efter restaurangen och det var här det serverades mat. En påtaglig påminnelse om hur priviligerade vi är som får leva i Sverige. Samtidigt kan man hålla i minnet att Kerala är jämförelsevis väldigt jämlikt, vi såg aldrig barn som tiggde eller barn med trasiga kläder. Spädbarnsdödligheten är den lägsta i hela Indien.



När vi ändå tangerar politiken, snart är det val, i Kerala och i Indien - och i Sverige. Många kommunistflaggor och vimplar såg vi, liksom målningar på hus.


Te-plockare i Munnar (förutom hon nere till höger som jag inte vet vem det är..). Te är den stora drycken i Indien, det påminner dock i väldigt liten utsträckning om drycken te som vi dricker här hemma. Det är väldigt sött (sockerruschen blir påtaglig, här hemma väntar en avgiftning och nedtrappning i sockerberoende) och ofta kryddad med masala, kardemumma eller ingefära.

De indiska kvinnorna är alltid vackert klädda i sina saris (kvinnorna till höger) eller den mer vardagliga byxdressen salwar kameez (kvinnorna till vänster). Männen har i nio fall av tio mustasch. Till detta företrädesvis storrutig skjorta (rickscha- och bussförarna har dock en beige skjorta) och byxor eller höftskynke (som kanske också heter något speciellt).

Vi klarade oss utan diarré! Det känns mycket bra, enda känningen var lite bubbel i magen dagen efter back waters, de där musslorna kanske inte var helt OK trots allt. Ovan en instruktionsbild över hur man använder den indiska typen av toaletter. De är helt OK när de är fräscha, även om man får räkna med att själv ta med toapapper (om man inte vill go the indian way fullt ut och använda en liten skopa med vatten att skölja sig med) och någonting i tvålväg. Det finns dock välutstrustade toaletter som har både tvål och toapapper (t ex restaurangen Fusion i Kovalam beach som den här bilden är tagen från), men räkna inte med det..

Och det var det - och ute snöar det...

Bonusbild från min nya kärlek... Utsikt från balkongen på hotellet beläget på Lighthouse beach, Kovalam beach, lite surt var det dock att jag inte lyckades MMS:a från Indien.

3 kommentarer:

Martin Tollén sa...

I Linköping är det sommarvarmt - igår tag jag säsongens första riktiga cykelträningsrunda. Snygga bilder; betyder det du skriver att ni kan förklara reglerna i cricket för oss nu?

Anna Larsson sa...

Mm, det var igår det. Då hade jag också hopp om våren och tyckte att det var dax att byta vinterkängorna mot gympadojjor.. Cricket for dummies, finns den? Det är fortfarande obegripligt för mig, men jag ska väl erkänna att jag inte riktigt försökte, och jag gick inte heller på någon riktig match. Tre veckor som till en början kan tyckas vara oceaner av tid visar sig vara en tidsperiod med såväl början som slut.

Anonym sa...

Välkommen hem igen!

Även om ni hade haft oceaner av tid skulle det ha varit okej att ni hoppade över cricketmatcherna. Det är ju trots allt p g a cricket som jorden betraktas med sådan skepsis av övriga universum (se liftarens guide till galaxen-serien för vidare uppgifter om detta intergalaktiska missförstånd).