30 juni 2005

Du har fel PerErik!

För att säga något positivt om nå´t i dessa onda tider, PerErik svt:s väderman säger att ska man hitta solen ska man åka norrut men här på Sveriges framsida har det varit strålande sol i en vecka nu (regn måndag förmiddag dock) - och jag tycker inte det finns några tecken som just talar emot fortsatt fint väder. Katten har /ännu/ inte tagit farfars tama talgoxar, enda problemet är att vi inte hinner hem till LFC:s match på söndag, men det är smällar man får ta för havsutsikt, solsken, salta bad och kaprifolernas bedövande doft.

Gubbsen rules - som vanligt

Socialdemokraterna ska hålla partikongress i höst. Östergötland kommer att representeras av 16 ursäkta 13 (korr. 3 juli) män och 4 kvinnor. Om man klickar på en röd ruta på samma partis hemsida där det står "Förbannad på orättvisor?" så får man möjlighet att gå med i samma parti. Jag är medlem och fortfarande förbannad. Vad gör man då?

28 juni 2005

Yttrandefrihet vs torskar på internet?

Hörde på radion i morse att regeringen vill stoppa människohandeln över internet och sökte därför samarbete med internetleverantörerna. Man skulle ju kunna tro att Comhem och gänget skulle vara positiva till att få vara på goodguy-sidan för en gångs skull och öka på goodwill-kontot, men icke. De uttryckte istället oro för ”Vad är nästa steg, förbud av obekväma åsikter på internet, eller?”. Men det känns ju tryggt, man får förmoda att internetleverantörerna i kampen för det yttrandefriheten även dissar Microsofts tjänster eftersom de minsann utvecklat webläsare för Kina som kan censurera förbjudna ord som demokrati och liknande. Och att de aldrig, om de fick möjlighet skulle etablera sig som internetleverantör i Kina?

21 juni 2005

Are you ready for the country, because it´s time to go


Nu drar jag på semester, bort från snabba uppkopplingar vilket förmodligen kommer innebära mindre bloggande för en tid framöver. So long!Posted by Hello

20 juni 2005

Den lede Fi..

Temat är kanske inte purfärskt då det varit ganska tyst om Feministiskt initiativ (Fi) ett tag. Men, men under våren och försommaren har jag surnat till lite kring den fantastiskt undermåliga argumentationen mot Fi. Den går kort och gott ut på: "Om du röstar på Fi får vi en borgerlig regering". Jag tycker det finns ett antal problem med en sådan ytlig argumentation. För det första, det är de etablerade partiernas misslyckande på jämställdhetsområdet som banar väg för ett rent feministiskt parti. Det handlar om människor som tröttnat på att frågor som de brinner för, stora orättvisor mellan könen inte tagits på tillräckligt stort allvar. Visst har vi kommit långt, måste man alltid tillägga när jämställdheten i Sverige diskuteras, men de östgötska kvinnorna tjänar 66% av de östgötska männen och då hjälper det inte om vi är bäst i världen på jämställdhet, vi måste bli bättre än bäst. För det andra, jag skulle vilja påstå – utan att namedroppa några flashiga referenser att borgarna vinner inga val, men socialdemokraterna förlorar ibland. Många gillar den svenska välfärdsstatens grundkoncept, en solidariskt och gemensam finansierad välfärd. När många inte tror att socialdemokraterna kan leverera detta vänder sig många till något annat parti och vi får en annan regering. Det är säkert så att en valframgång för Fi där de kommer in i riksdagen kommer att innebära en borgerlig regering men lägg inte skulden på dem som gör sin medborgerliga plikt var fjärde år och går till valurnorna. Skulden och skammen kan bara påföras de etablerade partierna, inte dess väljare. Jag tycker för min del att det ska bli spännande att se vad Fi kan göra för att lyfta den svenska jämställdhetsdebatten.

Några uppdateringar

Tvätten blev torr, jag lät bli cementblandaren, bilen är bogserad till verkstaden, och som ni ser fick inte bloggen någon ny layout, men nu vet jag nästan hur man gör ialla fall.

Ursäkta röran

jag är igång med ett misslyckat inredningsprojekt..

Vart tog jämställdheten i vardagen vägen?

Min förmiddagssysselsättning: handla maten jag så småningom ska laga + hänga tvätt. Sambons förmiddagssysselsättning: mecka med bilen tillsammans med svärfar. Jag borde ha gjort en mer avancerad tvättlinekonstruktion, använt borrmaskinen och satt upp rejäla krokar istället för att bara knyta fast tvättlinan i befintliga staket och plank. Eller ännu bättre, gjuta fast ett par rejäla pålar i marken mellan vilka jag sedan kunde spänna tvättlinan. Vad förvånade alla skulle bli.

16 juni 2005

2,6...

...är antalet jordklot som skulle gå åt om alla levde som jag. Allt enligt testet jag gjorde på sidan Ecological footprint. Kants kategoriska imperativ känns avlägset, suck.

Lycklig 24 timmar om dygnet

Livsstilsexperten Henrik Byager konstaterar att familjen är det viktigaste för kvinnor men att det för de allra flesta inte räcker: "Kvinnorna vill ha roliga, stimulerande arbeten och intressanta fritidssysselsättningar också." Jösses! Vill vi ha ett liv bortanför diskbänken, blöjbyten, tvätten och matlagningen? Det kunde man väl aldrig tro, tur att det finns det livsstilexperter som kan berätta det för oss. Har Byager i bästa Edith Södergran-anda sökt en kvinna och funnit en människa - och blivit överraskad? Men Byager höjer förstås ett varnande finger, denna jakt på lycka som vi kvinnor söker utanför hemmet leder i längden till frustration, det är omöjligt att vara lycklig 24 timmar om dygnet. Vad det är männen söker i sin "flykt" från hemmet i karriären och fritidsintressena, det får vi inte veta. Men vi ska ju inte vara så naiva att tro att de söker lycka 24 timmar om dygnet som vi naiva kvinnor gör. Troligen så offrar de sig bara för familjens skull så att vi kvinnor kan gå ner i tjänst för att få mer tid över till att städa, tvätta, diska och ta hand om barnen och som i de östgötska kvinnornas fall, tjäna 66% av männen. Tack Aftonbladet Kvinna som satt sådan guldkant på diskberget ute i köket!

14 juni 2005

Den enda skivan du behöver köpa...Den enda skivan du behöver köpa i år är 29 minuter och 41 sekunder lång. Nä, några fler skivor bör det väl bli men Frida Hyvönens Until Death comes bör absolut finnas med i urvalet. Vill man läsa mer om FH:s bakgrund kan man göra det här, som allmän beskrivning nöjer jag mig med att säga musiken tillmestadels består av sång och piano, hon dessutom den enda utomstående(hittills) som The Concretes givit ut på sitt eget skivbolag Licking Fingers. Varför då en denna hyllning till FH? Jag vill börja med att säga att jag försöker att låta bli att pracka på andra människor musik. (Den främsta anledningen till det är att det är en företeelse som oftast brukar ske i samband med fester, när folk mest av allt bara vill sitta och snacka poppar det upp någon utrymmeskrävande rockkille som kräver absolut tystnad under Satrianis tre-minuters gitarrsolo. Ett tämligen asocialt och dominerande beteende, alltså. Men här kan jag skriva - och den som vill läsa, so back to business med påprackandet.) Jag tycker man köpa FH:s skiva och lyssna på den, många gånger, för att det är grymt bra texter. Musiken är också bra och fungerar framförallt väldigt fint med texterna. Det är mycket igenkänning, vare sig man varit där eller inte: you said you were a poet, man your poetry wasn´t obvious to me when you said I had the Stuff to drive you wild" (ur Once I Was a Serene Teenaged Child). När den tilltänkte först ska visa sig intellektuell som fan, sedan kommer jordens klyscha.. Finns inte igenkänningen så måste man ändå beundra förmågan att frammana bilder ur texterna: "One day I wasn´t drunk and the sun was shining straight" (ur The Modern). Hade jag varit med om detta skulle detta onekligen varit den renaste och klaraste dagen i mitt liv (alltså, jag är oftast nykter när jag vaknar men
ni förstår vad jag menar). Att låten sedan fortsätter med att hon gör honom gravid är bara bonus. Slutligen är bitterheten i You Never Got Me Right svårslagen. Först är tonläget bara plågsamt, men när man lyssnar på texten inser man att tonläget bara kan vara på ett sätt. Detta skulle kunna pågå nästan hur länge som helst... Kulturrådet har sponsrat utgivningen, till er som händelsevis skulle vara mot offentlig finansiering av kulturen - jag är glad att inte ni får bestämma, då hade kanske denna musikupplevelse aldrig nått mina öron.. Posted by Hello

13 juni 2005

Sommarlov i zebraskogen

Äntligen! När sommaren kommer tror jag alltid att en massa inredningsprojekt kommer att ta fart. Oftast har jag fel, det vet alla som sett vår TV-möbellösning, eller avsaknaden av densamma.. Måla om köksbord och stolar vore ju verkligen bra om jag hann/orkade/gjorde i sommar, men först måste man ju välja färg. Något som dock ska bli av är inramningen av min fantastiska zebraskog, tre ark. Hanna Werning har gjort otroligt snygga tapetark -animalflowers, hade jag råd och mod skulle jag ha en hel fondvägg av zebror..
Posted by Hello

I väntan på sommarlov

I eftermiddag har jag sista mötet inför sommaren, sedan är det sommarlov vilket för min del innebär att det är uppsatsskrivande som gäller (D, statsvetenskap). Det finns en del teman jag dock borde ta itu med här på min lilla blogg, i väntan på att detta händer så listar jag dem:
* Varför alla borde köpa Frida Hyvönens nya skiva
* Den låga nivån på argumentationen mot Fi
* Varför alla borde köpa och läsa Carina Holmbergs Det kallas kärlek (först borde jag väl läsa ut den själv, dock).
* Att vara politisk är att vara människa

I övrigt kan jag konstatera att jag blivit radikalt radikalare men också lite mer auktoritär, när jag för ca ett år sedan gjorde testet Political compass låg jag på -3,75 på Economic Left/Right och Social Libertarian/Authoritarian -6,26. Senaste testet gav utfallet -6,13 (Economic Left/Right) och -5,23 (Social Libertarian/Authoritarian). Jag ligger alltså någonstans mittemellan Nelson Mandela och Dalai Lama, vilket väl inte är det sämsta sällskapet?

08 juni 2005

Bokutmaningen

1. Hur många böcker äger du?
Hemma hos mig och min sambo bor det drygt 600 böcker. Det sker en successiv tillökning samtidigt som en del böcker flyttar vidare (till sambons kontor).

2. Senast köpta bok?
Jag ska ta dig dit, Joyce Carol Oates, Kronprinsessan av Hanne-Vibeke Holst, Det kallas kärlek av Carin Holmberg och Formations of Modernity (en sociologi-antologi som jag fyndade Bokakademien för 30 kr).

3. Senast lästa bok
Jag ska ta dig dit av Joyce Carol Oates. "Upptäckte" Oates ganska nyligen och detta var tredje boken för min del – och den bästa hittills. Under hela boken får man inte reda på huvudpersonens namn, en ensam ung kvinna som tar på sig skulden för sina Kappa Gamma Pi-systrars illdåd eftersom "…det är bättre att tro att det bara finns en skyldig, inte många. Det är bättre att tro att universum är rationellt och att man kanske skulle kunna få reda på en liten bit av dess sanning, hur felaktig den än är." Hon längtar efter att bli sedd och älskad av en omgivning som inte ens kan komma ihåg hennes namn.

4. Fem böcker som betytt mycket för mig
Ciderhusreglerna av John Irving. Detta var den första boken jag läste av författaren John Irving, och det har blivit fler sedan dess. Hans historier är ofta absurda och han har teman/företeelser som kommer igen i flera av hans böcker: björnar, prostituerade, hundar, författare, brottare, feminism.

Modern politisk filosofi av Will Kymlika. Vi är alla liberaler, egentligen. Problemet är att ingen hittills vågat föra den radikala politik som krävs för att infria det liberala jämlikhetsidealet.

Grupp 8 & jag av Gunilla Thorgren. Jag sträckläste denna bok förra sommaren och den öppnade mina ögon för systerskapets styrka och möjligheter. Vill gärna läsa om den i lugnare tempo men den är utlånad till farmor för tillfället..

Människans villkor – vita activa av Hannah Arendt. Den senast lästa boken i sammanhanget, en författare som ingen (mig veterligen) lyckats placera in i ett fack, radikal och konservativ på samma gång, flitigt läst av marxister, hyllad och dissad av feminister, judisk filosof som läste för (och var älskarinna till) Heidegger som i sin tur erkände sig till nazismen. Arendts definition av politik och hennes avsmak för att arbetet inträde i det offentliga rummet får en att fundera över vad vi politiker egentligen sysslar med när vi tjatar om tillväxt och ekonomi. Ingen har tidigare bättre beskrivit varför jag är politiker, hur jag blir människa genom att ägna mig åt politik.

Vredens druvor av John Steinbeck – om man någon gång glömmer varför man är socialdemokrat och tycker att facket är bra, läs Steinbeck och hitta hem igen. I 30-talets USA fördrivs småbrukare från sina hem och söker lyckan på västkusten där de blir grymt utnyttjade av plantageägare. Miljöskildringarna är fantastiska och ger en alternativ bild av de annars så hyllade öppna landskapen. De orättvisor som beskrivs existerar fortfarande i stora delar av världen – köp rättvisemärkt!

5. Fem personer som jag skulle vilja svarade på de här frågorna
Jag vill ha boktips av mina AvantGarde-systrar:
Kikki Göransson
Helena Iacobaeus
Hanna Arneson
Marie Hedberg
Maria Aviles

Marit har ju redan svarat och jag hoppas att Kristin är på G...

...

Okej, så här är det. Jag gillar att läsa andras bloggar. Jag är också skräckslagen inför tanken att avslöjas som korkad eller ointressant. Det säkraste sättet att inte uppfattas som korkad är som bekant att tiga. Men då blir man också ganska ointressant. Pest eller kolera, det är frågan.

Hade jag inte blivit bokutmanad hade jag troligtvis aldrig startat en blogg. Men jag kan inte gömma mig bakom dåliga ursäkter, tack Eric, Martin och Marit för de indirekta knuffarna... Kan ni så kan jag - en bländande logik. Vi säger så att jag testar ett tag, ser hur det går - vad är det värsta som kan hända, jag får byta vänner, parti och emigrera när jag avslöjats? So be it!