15 augusti 2005

Ett gäng spekulationer

[UPPDATERAD]Det är inte alltid så att mina välgenomtänkta, strukturerade och vackra spekulationer kommer direkt ur tomma intet, ibland får jag inspiration av omvärlden ;). Så lite gott och blandat från bloggvärlden som fått mig att tänka till, eller i alla fall reagera:

Motallians – en ny gruppblogg bestående av vänsterbloggare med den gemensamma nämnaren att de inte vill ha en borgerlig regering. Att vara mot kan ju tyckas vara en "lite småtrist attityd", det är ju som bekant roligare att säga ja… Men det är ett uppriktigt uppsåt och det ska bli intressant att se om de kan utgöra en fräsch motvikt till den media som tröttnat på sosseregeringar och nu tycker att "omväxling förnöjer", typ. Den som lever får se, brukar det ju heta. Bara jag slipper de stora pekpinnarna "Våga inte rösta på feministiskt initiativ, för då blir det en borgerlig regering" (notera att jag faktiskt avstod från att länka till liknande uttalanden). Det är sådana förmaningar som faktiskt får en att vilja rösta på F!, trots stolligheter som förstatligande av skolan och avskaffande av landstinget. Våga inte ifrågasätta min frihet och mitt omdöme att själv välja parti säger jag bara!

Annica Tiger uppmärksammar mig på Aftonbladets undersökning (kanske inte alltigenom vetenskaplig, som Annica påpekar) att var tredje kvinna skulle skilja sig, om ekonomin tillät. Oavsett hur det står till med siffrorna egentligen borde undersökningen indikerar att det finns kvinnor i Sverige i dag som vill skilja sig men som av ekonomiska skäl inte kan. Bankexpertens tips var inte helt oväntat att man ska dela på föräldraledigheten och satsa på sin karriär och dela på hushållsarbetet. Individualiserad delad föräldraförsäkring nu, tack! Och saken ur ett helt (?) annat perspektiv, det finns ett gäng män i Sverige som är gifta med kvinnor som inte vill vara gifta med dem… Men detta är förstås en story för oss kvinnor då den ligger under Aftonbladet kvinna, suck.

Pelle Rödin specialiserar sig på utbildningspolitik på sin blogg Utbildning med klass, idag är temat Uppsala universitets granskning av den omstridda forskaren Eva Lundgren. Problemet med feministisk teori kan jag tycka är att den är svår, minst sagt, att falsifiera. Så när Eva Lundgren granskas tycker många feminister att det är en häxjakt som bara bekräftar könsmaktsordningen. Och en kvinna som anser sig orättvist behandlad kan alltid hänvisa till patriarkala strukturer, trots att vi i nästa ögonblick kan medge att utvecklingen nog gått lite framåt, ändå. Inte bara för att jag är en god feminist och faktiskt anser mig se många patriarkala strukturer runt omkring (det finns andra vetenskapliga tillvägagångssätt än falsifiering) så är jag ändå böjd att hålla med Pelle. Är det inte lite märkligt att en rektor har så bråttom med att gå ut och lova granskning av en av sina professorer, akademin orkar inte/vill inte stå emot mediadrevet. Det är sorgligt, men intressant ur ett vetenskapligt perspektiv som Lundgren själv skriver.

När jag postar det här inlägget kommer mitt inlägg Våga vägra vara bar! försvinna ner i arkivet (ialla fall på min skärm). Åh, jag bara älskar att hänvisa till mig själv... Ialla fall jag har lockat hit åtminstone två personer nej, TRETTON (sedan kom jag inte längre bak i min ego-spaning) som googlat på "brasiliansk bikinivaxning" - ute efter instruktioner månne? De måste känt sig lite lurade, jag var rätt nöjd ialla fall. Moah! ha! ha! ha!

Inga kommentarer: