11 augusti 2005

Är det sant?


Rebellas blogg skriver Fredrik Jansson i en kommentar att SSU Östergötland på kongressen ville ta bort kravet på genusperspektiv i utbildningen till förmån för skrivningen: "SSU uppmanar tjejer att ta för sig mer i samhället". Nu gick det ju inte igenom om jag förstod det hela rätt men som vanligtvis stolt östgöte är man bekymrad, vart tog feminismen vägen??

6 kommentarer:

Martin Tollén sa...

Jag borde naturligtvis veta eftersom jag satt på podiet under både debatten - före kongressfesten på torsdagen - och beslutsfattandet - klockan 07.30 på fredagsmorgonen. Men just därför har jag dålig koll på vad som hände eftersom vi var sysselsatta med en massa annat än att lyssna på vad vad som sades och vad som beslutades. Ansvariga för avsnitten från SSU-Östergötlands sida var Kaisa och Ellen så de har förhoppningsvis mer koll än jag.

Anna Larsson sa...

Jag hade hoppats på det, men inser väl egentligen att presidiet har sina mänskliga begränsningar ;). Rimligtvis måste väl Östergötland ha mer att säga om jämställdhet än detta (?), och diskussionen om genus i utbildningen är inte alltid helt enkel. Så jag hoppas att citatet är väldigt lösryckt ur sitt sammanhang och att feministfanan vajar stolt även bland Östergötlands SSU:are.

fredrik sa...

Det här var på onsdagen någon gång och jag är ganska säker på att jag återgett citatet på ett rättvisande sätt.

Anna Larsson sa...

Det låter som en ganska SSU-ig formulering så det är säkert korrekt återgivet. Vad jag lite har funderat på är innebörden - eller rättare sagt vad blir motsatsen: "SSU uppmanar tjejer att vänta på att könsmaktsordningen upphävs ( och tills dess inte bråka så mycket när vi diskuterar de viktigare frågorna).. Så bortsett från genusperspektivet som kom bort så var det inte helt fel, kanske..

Formuleringen var ju (jag vill inte såra någon nu men) inte särskilt lyckad - om jag uttrycker mig försiktigt. För mig känns det ändå som att man hanterar feminismfrågor i allmänhet och den ibland svåra frågan om akademisk frihet i synnerhet på ett ganska nonchalant sätt.

Vi får väl läsa protokollen när de kommer för att se om det finns östgötska formuleringar som väger upp, fast vid det laget är väl detta för länge sedan glömt...

Anonym sa...

Även om jag inte minns exakt den formuleringen och var Östergötland ville ha in den så finns det en hel del övrigt att önska av feministdebatten på kongressen. Östergötlands (de nämnda citatet undantaget) problem var att man i en debatt där man antingen sade att man hatade porr över allt annat eller var en kvinnohatare så ville Östergötland problematisera feministbegreppet och diskutera hur vi skall förhålla oss till feminismen som analysverktyg. Det hela gjordes inte enklare av att hela avsnittet trycktes ihop till en debatt = porr skulle diskuteras samtidig som föräldraförsäkring osv. Men porrdebattens häxjaktstendenser kvävde alla möjligheter att diskutera något annat än porr, t.ex. föräldraförsäkring. Personligen anser jag att det var den mest otrevliga debatt och det mest otäcka debattklimat jag någonsin upplevt. Våra delegater var livrädda att gå upp och föra en normal debatt om annat än porr. En stor eloge till dem dock, för de gick upp.

Jag är relativt säker på att diskussionerna i Östergötland inför kongressen i anknytning till feministavnittet tillhör de mest framskjutna och avancerade i hela förbundet. Problemet var att debatten vid kongressen låg på en sådan sandlådenivå att allt utrymme för diskussion kvävdes. I realiteten vanns det inga segrar för någon.

Anna Larsson sa...

Bara inte feminismen är död och begraven i Östergötland, för då skulle det bli obehagliga come-backer av 28+ tanter som berättar var skåpet ska stå ;)! Porrdiskussioner brukar vara svåra att få konstruktiva, Rebellas bloggdiskussion, porr konstra erotik, undantagen. Fast diskussioner om genusperspektiv i grundutbildningen brukar det väl inte vara samma känslosvallningar kring... Nåja jag var ju som sagt inte där men ville väl mest försäkra mig om att feminismen lever vidare i försoningens tider.