12 maj 2009

Konjunktur som spär på ett redan besvärligt läge

Landstingsstyrelse idag. Konjunkturen drabbar hårt, skatteintäkter viker, enligt de reviderade prognoserna blir det 219 mkr sämre än budgeterat och det som väger upp det finansiella resultatet är tillfälliga poster. Om landstinget ska kunna anpassa sig till de nuvarande ekonomiska förutsättningarna så måste antalet anställda minska med 300 heltidstjänster 2009-2010. Samtidigt vet vi att vi har generationsskiften framför oss som måste klaras.

För att landstinget ska kunna ha en ”god ekonomisk hushållning” som lagen föreskriver ska vi ha ett positivt ekonomiskt resultat på 2%. Det resultatet naggades det på i finansplanen 2009-2011 när målet fastställdes till 1% för 2009. I helårsbedömningen vi får redovisad imorgon är prognosen minus 71 mkr, dvs -0,8%.

Konjunkturen slår hårt och läget var allvarligt även innan konjunkturnedgången. Landstinget hade en nettokostnadsutveckling under 2007 på hela 12%, det årets resultat för verksamheten slutade -328 mkr. De rapporter vi fick från 2007 var att man inte kunde hitta någon förändring i vårdproduktionen, vårdtyngden, tillgängligheten, förändring i medicinsk praxis. Verksamheten var, menade man, på oförändrad nivå. Det blev ett förlorat år, verksamheten fick lida för oviljan från den politiska majoriteten att visa riktning och vilja under hela 2007, och det lättar inte 2009-2010.

Samtidigt måste vården utvecklas, med en ensidig uppföljning på ekonomin riskerar utvecklingsarbete stagnera och nedprioriteras. En ekonomisk kris innebär inte bara hot, utan också möjligheter att ändra på saker som inte fungerar. Man kan jämföra läget under 2003 då vi i den dåvarande politiska majoriteten såg problem med prognosticerade underskott på 300 mkr men samtidigt såg möjligheten att strukturera om verksamheten. Behovet till förändring fanns där, oavsett ekonomiskt läge.

Det känns tveksamt om den borgerliga majoriteten ser samma möjligheter. Verksamheten kommer förmodligen inte att orka själva, de tycker förmodligen att de fick göra nog så tuffa åtgärder för att städa efter katastrofåret 2007. Det finns goda exempel på det arbetet som bedrivs inom ramen för tillgänglighetsarbetet, men frågan är om det kommer att räcka.

Inga kommentarer: