08 oktober 2006

Svart söndag

De typiska kvällstidningsrubrikerna kring våldtäkter. En kvinna blir överfallen och våldtagen på allmän plats i det offentliga rummet. Trots att alla vet att merparten av nattens våldtäkter knappast ägde rum ute i höstrusket på väg hem från krogen utan inne hemmet av en äkta make/sambo.

Och jag vet att man inte kan begära att tidningarna ska låta bli att skriva om detta, tvärtom. Visst har det nyhetsvärde och relevans för samhällsdebatten i stort, att mäns våld mot kvinnor blir synligt.

Samtidigt som det reella resultatet blir att kvinnor blir allt räddare för att vistas ute ensamma kvällar och nätter. Att bilden av förövaren för de allra flesta blir en okänd man, inte någon i bekantskapskretsen, inte maken, pappan eller kompisen.

Vi måste ha fler poliser på gatorna så att våra kvinnor inte faller offer för de för oss okända förövarna. Så löser vi problemen.

Claes Borgström tar idag upp Gudrum Shymans gamla talibanfackla på DN-debatt (Borde väl komma upp på nätupplagan under dagen). Hur nyanserad kommer den debatten bli? Inte så att jag tycker att han har fel i sak, men risken är ju uppenbar att det blir ytterligare ett rött skynke för folk som vill fortsätta blunda för jämställdhetsfrågorna. Hoppas på motsatsen denna gång.

Inga kommentarer: