02 september 2005

På jakt efter en åsikt – hjälp!


I början av sommaren skrev jag på en annan blogg om det positiva med att lesbiska äntligen har rätt till insemination. Nu ska beslutet verkställas i landstingen och frågan som nu ställs är huruvida inseminationen av fertila lesbiska kvinnor ska bekostas av det gemensamma eller av de lesbiska. Å ena sidan: Att vara lesbisk är inget sjukdomstillstånd, varför det skulle handla om en medicinsk behandling av en fullt frisk kvinna. Detta kan man anse ligger utanför landstingets åtaganden. Att landstingen kan vara en utförare av uppdraget måste inte per definition innebära att det ska bekostas av det gemensamma. Man kan hävda att alla människor behandlas lika och att därmed ingen diskriminering föreligger, fertila kvinnor oavsett sexuell läggning får själva bekosta insemination.

Men man kan se på diskriminering på lite olika sätt, direkt och indirekt diskriminering. När lagen om likabehandling infördes i högskolan pekade man på just detta faktum, att behandla alla lika kan vara ett fall av indirekt diskriminering "…Indirekt diskriminering kan uppstå när en högskola ställer villkor som verkar neutrala men som i praktiken särskilt missgynnar människor med viss könstillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, viss sexuell läggning eller visst funktionshinder." (Ur informationsmaterialet Likabehandling i högskolan – så säger lagen som bland annat kan hämtas hem här). Jag vet inte vad de nya bestämmelserna vad gäller insemination av lesbiska säger om indirekt diskriminering men lagen har väl tillskapats i syfte att diskrimineringen ska upphöra, eller?

Sedan kan man ju jämföra med andra grupper, manlig omskärelse och sterilisering av icke-medicinska skäl är två exempel på behandlingar som utförs av landstingen, mot avgift. Är insemination av lesbiska jämförbart med detta? Och sist men inte minst det faktum att behoven av hälso- och sjukvård överstiger resurserna. Är det då OK att ställa lesbisk insemination utanför arbetet med öppna prioriteringar och därmed (ialla fall principiellt) tränga ut andra behov? Vad tycker du?

Inga kommentarer: