02 januari 2011

kalendergnagande


klicka på bilden för förstoring.

Det blir ingen idoltävling eller annan typ av "öppen process" i utseendet av ny partiledare inom det socialdemokratiska partiet. Det kommer att ske på traditionellt vis.

Just nu finns ett fantastiskt utrymme för kandidater och andra att föra en politisk diskussion om vad vi som socialdemokrater vill, vart vi ska. Få av de tänkbara kandidaterna* tar dock tillfället i akt. Ovan lite statistik om hur aktiva topp-tio kandidaterna (enligt ladbrokes) är inom de sk sociala medierna blogg, twitter** och facebook. Tabellen ovan visar odds på ladbrokes, senaste blogginlägget (om blogg finns) hur många tweets och när det senast twittrades (om kandidaten twittrar) och om kandidaten finns på facebook som egen person.

Det är givetvis inte det enda sättet att nå ut med sina tankar och idéer, särskilt inte för de ovan nämnda personerna som är väl kända och borde ha goda förutsättningar att nå ut på olika sätt inom gammelmedia. Men det är forum där man har den absoluta rätten och kontrollen över hur ens budskap formuleras. Och det är ju absolut enkla och användarvänliga media.

Lite nedslående tycker jag det är att de absoluta lågoddsarna Österberg och Damberg varken bloggar eller twittrar. Båda ägnar sig iofs åt lätt microbloggande på facebook, men utrymmet är ju där som bekant något begränsat. Lena Sommestad är väl den som tydligast velat föra djupare diskussioner om vart socialdemokratin är på väg på sin blogg, Veronika Palm är aktiv inom samtliga forum.

Som sagt, ovan nämnda forum är knappast de enda man kan nå ut med sitt budskap, men har man något så underlättar det verkligen för nyfikna som vill följa personen och dess politik i fråga. Och alla potentiella kandidater gör det inte så lätt för de nyfikna.


* och ja, jag vet att det inte finns någon som kandiderar (utom möjligen Ylva Johansson) men väljer här ändå att kalla "10-topp som det bettas om ladbroke" för kandidater.
** reservationer för att mina sökningar på twitter verkligen stämmer när det gäller "nej-resultaten".

2 kommentarer:

linlasj sa...

Jag håller med att det är anmärkningsvärt att högoddsarna inte är "mer" med på digitala arenan. Men, det kan vara ett aktivt val också.
Håller på Palm. Oklart varför. Men jag gör det. Alltid gillat henne.

Anna Larsson sa...

Men å andra sidan, eftersom det inte är någon "idoltävling" så varför skulle någon straffa ut sig genom att sticka ut hakan?? Det är kanske snarare lite Robinson över det hela..