27 juni 2009

Och på tal om språket och orden

Hittar via Promemorian ett nytt användbart ord - truthiness. Betydelsen är enligt upphovsmannen ståupparen Colbert:
"We're not talking about truth, we're talking about something that seems like truth – the truth we want to exist,"

Det handlar om magkänslan. Vi uttalar oss om sakernas tillstånd utan att ha fakta eller evidens, vi säger hur det är på basis av vad som känns rätt. Känns postmodernt och storytelling-mässigt. (Och det uttalandet var definitivt en truthiness, har inte kollat upp begreppen postmodernt eller storytelling, men enligt mina egna definitioner så stämmer det bra. I min världsbild.)

Undrar om politiken mer och mer kommer att gå ut på att scanna av sinnesstämningar, bygga upp truthiness-stories baserat på vad väljarna känner är rätt. Det är inget nytt, så har politiken alltid fungerat, det är väl det retoriken går ut på.

Kommer det sedan att gå ut över innehållet eller kan vi vrida och vända på förklaringarna till vårt agerande i sån utsträckning att närapå vad som helst kan motiveras med en riktigt bra truthiness-grund?

Informationsflödet är enormt. Att människor upplever att det är en omöjlig uppgift att koll och istället börjar lita till magkänslan är inte konstigt. Det är mänskligt. Och vad vi än tycker om det så är det en verklighet (ytterligare en truthiness) som vi politiker har att förhålla oss till.

3 kommentarer:

Richard "Nicke" Bremer sa...

Intressanta tankar Anna, men uj, uj, uj, mycket svengelska och engelska blev det. Hur ska vi kommunicera egentligen?

Anna Larsson sa...

Kommunikation - alltid en utmaning. Att vi tar in ord utomlandsifrån är ju långt ifrån en ny företeelse, och under en övergångsperiod blir orden främmande för oss. Innan vi har hittat ett bra svenskt ord, eller innan vi har försvenskat det utländska ordet.

För egen del så föredrar jag faktiskt att hålla i i det utländska ordet rätt länge, då det kan kännas mera träffsäkert än en svensk översättning.

Orden är viktiga.

linlasj sa...

Storytelling är mycket populärt på olika företag, det är en ökande sysselsättning med tror jag.

Christina på hemsidan min, där bland länkarna, håller mycket på med sådant.