25 november 2007

Vem skriver de stora böckerna?

Efter samtal med en god vän som läst Ernst Wigfors (bland annat) trots att han var ”förbannat torr” så började tankarna vandra. Vilka/vem av våra stora politiker skriver de stora böckerna? Har ett ”systemtänk” eller ialla fall embrio till en någorlunda heltäckande analys av vårt samhälle, vad socialdemokrati är idag, vart vi ska?

Ingen.

Eller?

När läste jag senast en viktig bok om Sverige, vart vi är på väg? Var det ”Socialismen och Bofinken” som läste när jag var 15? Kanske var det Hannah Arendts skarpa analys om den totala uppluckringen av offentligt och privat, hur arbetet blivit den högsta dygden när det borde vara politiken. Kan inte minnas att jag fått något lästips alls om en viktig bok som måste läsas som på något sätt har en heltäckande ambition.

Våra politiker skriver böcker. Men de handlar inte om visioner, de gör inga skarpa samhällsanalyser. Det feltolkade småbittra män som vill ge sin sida av historien så här i efterhand. Bearbetade dagböcker. Fd kollegor får nervöst stå i kö och i raketfart läsa. Först rädsla för att vara omnämnd i mindre smickrande ordalag, sedan rädsla att kanske inte vara omnämnd alls.

Och frågan är om de här böckerna inte skrivs längre alls. Eller om de skrivs av andra människor. Som inte är politiska högdjur, utan som befinner sig i den andra offentliga sfären, som inte är beslutsfattare utan debattörer. Törs inte, eller kan inte våra beslutsfattare ha visioner, göra skarpa heltäckande analyser?

Går in på adlibris. Naomi Kleins nya på samhälle och politik. Går in på memoarer och biografier. Göran Persson och Jens Orback.

Ett oroväckande tecken på att även ”de viktiga samtalen” befinner sig någonannanstans. Och inte beslutsfattare emellan.

Kalles, Musses och Janne Långbens julafton.
- Vem styr egentligen?
- Det är ju jag som styr…

5 kommentarer:

Anonym sa...

Några boktips

Cool it, av Björn Lomborg
När människan skapade världen, av Johan Norberg
Ett oskrivet blad, av Steven Pinker

Läsvärda och ger en bred bild av världen idag inom bland annat ekonomi och politik, och de viktiga frågeställningarna om arv7miljö.

Fast det är ju inga Sossar som skrivit :-)

Anna Larsson sa...

Boktips alltid uppskattade, oavsett riktning på författare.

Betraktar dock diskussionen om arv och miljö som alltför hypotetisk och ofruktsam. Leder bara in i återvändsgränder och tas som intäkt för att fortsätta konservera orättvisor.

Fast boktipsen känns inte så radikala så att man måste vara anonym för att våga klämma fram dom... ;)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej Anna.
Jag hittade din blogg då jag "googlade" och såg att du varit i Kovalam.
Då jag skall åka dit om drygt två veckor har jag några frågor som du kanske skulle kunna svara på.

Läser du detta och kan tänka dig att besvara frågorna kan du väl ge mig en vink via bloggen.

Tack på förhand:
Tisa

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.