18 februari 2009

5 böcker, 5 bokhandlar, 500 spänn

Bokrean var ju (som så mycket annat här världen) bättre förr. Istället för att frossa litteraturens underbara värld bläddrar jag fram och tillbaka, om och om igen i katalogerna för att hitta inspiration. Jag behöver knappast, som på den fattiga studenttiden, vända på slantarna, stå och väga mellan böcker ”Nu eller senare?” utan kan hämningslöst shoppa loss. Bara bokhyllan sätter gränsen (vilket den iofs faktiskt gör för tillfället).

För att få detta till någon sorts stimulerande sport inför årets bokrea så satte jag tre regler: 5 böcker, 5 bokhandlar, 500 kr. Bara en bokhandel uppfyller samtliga kriterier, rätt böcker till rätt pris - Adlibris. Alla böcker finns, totalkostnad 461 kr. Akademibokhandeln, CDON och Bokia har visserligen böckerna men kostar mellan 545 - 660 kr. Bokus är nära Adlibris priser men faller på utbudet - en bok saknas. (Här skulle det ha kommit en illustrativ tabell över det hela, men paint levererar inte som det borde).
Och årets inköp blir..... Ta Da!
Katrine Kielos – Våldtäkt & romantik. Jag är osäker på om det är en bok i min smak, tänker att hon är alldeles för intellektuell för mig och att vi alltför sällan har samma referensramar. Men, eftersom jag gillar Kielos attityd, imponeras av hennes ”egensinniga” (i den mest positiva bemärkelsen) tankebanor och är nyfiken på hennes debutbok så måste jag ge den en chans.

Anna & Fanny Bergenström – Under valnötsträdet. Mor och dotter Bergenström har en förmåga att leverera några av kokboksvärldens mest klyschiga titlar. Men eftersom jag hämtat fler favoriter ur Kärlek, oliver och timjan än ur någon annan kokbok så tror jag även denna kokbok kommer till användning.

Paulo Roberto – Mina fastrars mat. Det är gott med italiensk mat. Och (det är ganska fånigt) men efter att ha lyssnat på Stieg Larsson där ju Roberto är en karaktär så har lite skuldmedvetet tänkt att det är dags att omvärdera den kaxiga boxaren. Så Paolo! Jag köper din kokbok - men jag tänker inte börja träna med dig. Där går gränsen.

Lars Monsen – Stora vildmarksboken. Inspiration till sommaren då Kungsleden hägrar. Jag har ju tänkt bli friluftsnörd men har än så länge inte hittat den där riktigt braiga guiden till min nya identitet. Kanske kan detta vara något.

Alain de Botton – Lyckans arkitektur. 2009 är ju året då jag ska flytta. Frågan är bara vart. Kravlistan är lång, och den blir kanske inte kortare efter den här boken. Flytta är inte min favoritsysselsättning, övergivna lägenheter med dammtussar i hörnen är så sorgligt. Det är jobbigt att packa, att fixa och krångla. Men det är dags. Så jag tar tjuren vid hornen, börjar köpa inredningstidningar, bläddra i IKEA-katalogen och går motvilligt ut på hemnet med ojämna mellanrum.

07 februari 2009

2009-02-06

Det är inte varje dag man kan se tillbaka på en dag i sitt liv och uppleva att man lärt sig något nytt. Den 6 februari - ett undantag.

1. Jag har en oanad och smått lovande alternativ karriärväg som rörmokare. Fiskade idag (igår) upp mitt guldhjärta från handfatets avgrund efter att ha skruvat isär detta med hjälp av min välutrustade verktygslåda.

2. Whisky kan faktiskt lukta (och då även till viss del smaka) kattlåda. (Och för den kräsne läsaren vill jag påpeka att jag aldrig smakat på kattsand, däremot ofta förnimmat doften).